XOET Scan

Hoe weet ik wat mijn sporters nodig hebben?”,

Om antwoord te geven op deze vraag gebruikt Scopra de  XOET-scan. Deze scan geeft brengt het  zelfregulatieve ontwikkelklimaat in kaart op zes kenmerken (reflectie, doelen stellen, feedback, autonomie, competentie en relatie). Op deze kenmerken kijkt de scan naar relaties tussen trainer en sporters door:

* De ervaring van trainer en sporters met elkaar te vergelijken
* De ervaring van sporters te vergelijken met wat zij nodig hebben

De XOET-scan maakt inzichtelijk hoe de trainer zijn eigen coachstijl ziet. Dit beeld vergelijken kunnen we in een gesprek vergelijken met het beeld van de sporters.Het is waardevol voor een trainer om te zien hoe de training wordt ervaren en waar het beeld van sporters afwijkt van de eigen perceptie.

De XOET-scan geeft ook inzicht in de behoefte van sporters en waar de behoefte afwijkt van hoe ze het ervaren.Dit resultaat geeft antwoord op de vraag wat sporters nodig hebben.

In de XOET-scan bestaat geen goed of fout. Het gaat om persoonlijke voorkeuren. Een belangrijke neveneffect van het gebruik van de scan is het ontstaan van het gesprek tussen trainer en sporters om samen dichter bij een ideaal ontwikkelklimaat te komen.

Om goed te worden in sport – en om met plezier te sporten – is het belangrijk dat een sporter zich voldoende gesteund en aangesproken voelt op deze psychologische kenmerken. Wanneer er aan de behoefte van sporters wordt voldaan, vergroot dit het sportplezier en draagt dit bij aan een veilig klimaat waarin de sporter zich verder kan ontwikkelen. 

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat hoge scores op reflectie en doelen stellen, gunstig zijn voor de ontwikkeling van sporttalenten. Dit is een kenmerk van sporters om op een efficiënte manier zo veel mogelijk te leren in de beschikbare trainingstijd.